Winkelwagen

Boeken


Aan mensen die zich wensen te verdiepen in het slijpen en afwetten kunnen wij de volgende boeken aanraden:

- "Sharpening Made Easy" door Steve Bottorff.
Engels. ISBN 0-940362-19-8. Steve Bottorff gaat in Amerika door als de goeroe op het gebied van het slijpen. Op zijn website www.SharpeningMadeEasy.com geeft hij heel wat theoretische en praktische informatie over het slijpen en afwetten. In Amerika heeft hij een school opgericht voor het onderwijzen van deze activiteit. Het boek geeft een goed algemeen overzicht zonder veel diepgang.

- "L'affütage et l'entretien de vos outils à bois main et machine"door Bruno Meyer.
Frans. Twee delen. ISBN 2-9517093-2-3. Bruno Meyer is technische journalist in gespecialiseerde tijdschriften en auteur van meerdere boeken over het bewerken van hout. Het boek werd samengesteld met samenwerking met de universiteit van Montpellier en bevat een schat aan foto's gemaakt met een elektronenmicroscoop. Zeer goed gestructureerd en overzichtelijk.

"Success with Sharpening" door Ralph Laughton.
Engels. ISBN wordt niet vermeld. Uitgegeven door GMC Publications www.gmcbooks.com.
Behandelt het aspect slijpen en afwetten met de hand, met slijpmachines en met speciale toestellen.
Prachtige foto's. Elke bewerking wordt zeer gedetailleerd stap voor stap uitgelegd. Aangenaam om te lezen. Een must voor iemand die het zelf wil leren doen.

"Razor Edge Systems" door John Juranitch .
Engels. De auteur was vroeger barbier voor de amerikaanse soldaten in Vietnam. Na de oorlog bleef hij gefascineerd voor het slijpen. Hij claimt dat zijn bedrijf het eerste bedrijf was dat zich verdiepte in de theorische en praktische aspecten van het slijpen. Hij woont in een natuurgebied aan de canadese grens. In zijn boek komen veel zaken aan bod die voor ons minder interessant zijn (slijpen van boren om een gat te maken in het ijs, slijpen van een vishaak, slijpen van bijlen, ...). Een nuttig boek maar mankeert soms wat diepgang. Te vinden op http://www.razoredgesystems.com/  

- "Bladesmithing" door Murrey Carter
Engels. Murrey Carter behoort tot de elite van de amerikaanse smeden (ABS= American Bladesmith Society) en heeft de hoogste titel van Master Smith. Hij werkte verschillende jaren in Japan. Het boek behandelt het smeden van messen volgens de Japanese werkwijze. Begrijpbaar, duidelijk en aangenaam om te lezen. Een aanrader.   

 "Sharpening" door Thomas Lie-Nielsen
Engels. Thomas Lie-Nielsen beheert een amerikaans bedrijf dat hoogwaardige werktuigen maakt voor de houtindustrie, zoals handschaven, beitelgeleiders, ...Het boek behandelt dan ook vooral het slijpen van snijgereedschap voor de houtindustrie (beitels, schaven, schrapers, bijlen, zagen, ..). Een goed naslagwerk.   

"Woodcarving Tools, Materials & Equipement" door Chris Pye
Engels. Chris Pye is een professioneel sculpteerder (of moet het sculpteur zijn?). Het boek behandelt alles over beitels, het gebruik en het slijpen ervan. 

"Buck Gatherwood Hand gemaakte messen" door Buck Gatherwood
Nederlands. Heb je ooit gedacht "Ik wil mijn eigen mes maken". Weet je niet hoe je beginnen! In dit boek wordt het stap voor stap beschreven. Een de weinige boeken dat ik ken over het messen maken in het Nederlands.

"The Art of Japanese Sword Polishing" door Setsuo Takaiwa
Engels. Japanese zwaarden zijn bekend en beroemd voor hun schoonheid en hun functionaliteit. Het polijsten speel een belangrijke rol voor de finale vormgeving en glans. Weinig of niet toepasbaar voor de messen in onze Westerse keuken.

"The complete guide to Sharpening" door Leonard Lee
Engels. Leonard Lee is president van het bedrijf Veritas Tools en van Lee Valley Tools. Deze bedrijven hebben wereldnaam in het ontwerp en fabricatie van toestellen om gemakkelijk en efficient te kunnen slijpen. Het levenswerk van deze persoon samengevat in een boek. net als bij Thomas Lie-Nielsen vooral over werktuigen voor  de houtindustrie.

"Messer schärfen leicht gemacht" door Stefan Steigenwald
Duits. ISBN: 978-3-938711-52-1. Stefan Steigenwald is een duits messenmaker en kunt u jaarlijks ontmoeten op de Belgian Knife Society te Gembloux of op de Klinge Messe te Solingen. Hij bespreekt het scherpen van messen met de klassieke middelen zoals de wetsteen, aanzetstaal, doortrekkers, Spyderco slijper, ... Een goed boek voor starters. Niet veel diepgang.

"Damaszener Stahl, Theorie und Praxis" door Gunther Löbach
Duits. ISBN 978-3-938711-31-6. Damast is een fascinerend materiaal dat in zijn verschillende vormen reeds duizende jaren gemaakt wordt. Gunther Löbach bespreekt de historische evolutie en huidige manier voor het maken van damast.

"Messer schieden. Ein norwegische Kunst" door Havard Bergland
Duits. ISBN 978-3-87870-661-8. Noorse messen zijn een begrip. Havard behandelt alle stappen: van het smeden van het mes tot het maken van de foedraal. 

"Japanische Messer schmieden für Anfänger" door Ernst G. Siebeneicher
Duits. ISBN: 978-3-938711-48-4. Hier wordt uitgelegd hoe u zelf met weinig middelen en kosten een Japannees mes kunt maken. Behandelt het zoeken van ijzererts, het bouwen van een laagoven, het smeden van het lemmet, het maken handvat en het slijpen van het lemmet.    

"Das grosse Buch der Messerschleifer" door Franz Wich
Duits. ISBN: 978-3-86634-522-5. Historisch overzicht van het beroep van slijper van de vroege Middeleeuwen tot nu. Mooie foto's en afbeeldingen. Bevat geen technische informatie.    

"Stahlschussel Tassenbuch" door C. Wegst / M Wegst
Duits. ISBN: 978-3-922 599-25-8. Alles over staal, maar een vergrootglas is absoluut noodzakelijk. Invloed van legeringselementen, Ijzer-koolstofdiagram, Begrippen over warmtebehandeling. DIN benaming van de metalen met hun samenstelling. Te gebruiken temperaturen tijdens het harden....Een must voor elke messenmaker! Zakboekje. Ongeveer 13€. Beter leesbaar maar ook duurder is "Verlag Stahlschüssel" http://www.stahlschluessel.de/en/home.html,Beschikbaar online, CD Rom en zakboekje in drie talen. A4 formaat +- 150€.
 
"Japanese Kitchen Knives" door Hiromitsu Nozaki
Engels. ISBN: 978-1-56836-490-2. De schrijver leert de lezer het gebruik van de drie belangrijkste Japanese messen: de usuba, de deba en de yanagiba.Door het lezen van dit boek krijgt men kennis van enkele aspecten van deze messen, waaronder de anatomy van deze messen, hoe die moeten gebruikt worden tijdens het snijden en vooral het slijpen en het onderhoud van deze messen. Dit alles van uit het standpunt van de westerse gebruiker. 

"An Edge in the Kitchen" door Chat Ward
Engels. ISBN: 978-0-06-118848-0. Dit boek is geschreven vanuit het standpunt van een kok. Hoe moet ik mijn keuze maken tussen de messen? Waar begint de waarheid en waar begint de marketing. Hij doet een poging om een aantal dogmas te doorbreken, maar doet het door een aantal andere dogmas in de plaats te stellen. Voor mij is het weinig overtuigend. Opvallend is dat een belangrijk deel van het boek gewijdt is aan de snijtechnieken zelf. En last but not least komt natuurlijk het aspect slijpen van de messen. Vlot geschreven door een journalst en kok, maar niet echt diepgaand. 
      
"Knifemaking" door Bob Loverless
Engels. ISBN: 978-1-4402-1155-3. Bob Loveless, medewerker aan het tijdschrift Blade Magazine Cutlery Hall Of Fame©, is overleden op 2 september 2010 op de ouderdom van 81 jaar. Hij wordt algemeen gezien als de vader van de moderne messenmakers. Typisch voor hem was zijn de befaamde jagersmessen met de namen "dropping hunter" en "Big Bear", Heel lang heeft hij samen gewerkt met Richard Barney, co-auteur van de boek "How To Make Knives", de voorloper voor dit boek. 

"Blase's guide making knives" door Joe Kertzman
Engels. ISBN: 0-89689-240-9. Dit boek is geschreven door de grootste messenmakers van de wereld, waaronder Wayne Goddard, Allen Elishewitz, Rick Dunkerley, Don Fogg, R.J. Martin, Joe Szilaski en John Lewis Jensen. Al deze mensen hebben hun stiel geleerd door trial en error. Hun grote behendigheid groeide uit bloed, zweet en tranen. Deze kennis wordt overgebracht in 400 stap voor stap illustraties die u moeten in staat stellen zelf perfecte messen te maken. Een must in de bibliotheek van elke messenmaker. 

"The Complete Bladesmith" door Jim Hrisoulas. 
Uitgegeven door Paladin Press te Boulder, Colorado 
(USA) in 1987. ISBN 0-87364-430-1. Engelse taal. 179 pagina‘s. Beginnersboek voor het smeden van 
messen. Inrichting smidse met gereedschappen. Staalsoorten te gebruiken. Smeden, slijpen en polijsten. 
Schedes. Damast bladen smeden, warmtebehandelingen en harden. Uitvoerige omschrijvingen met 
zwart/wit foto‘s. Origineel in bezit van Seerp Visser. 

"Alter Schmiedekunst, Damaszener stahl" door Heinz Denig
Uitgegeven door het Instituut fur 
Pfalzische Geschichte und Volkskunde te Kaiserslautern in 1985. Duitse taal. 
Origineel in bezit van Seerp Visser. 

"Celtic Art" door I.M. Stead. 
Uitgegeven door The Trustees of the British Museum te Londen in 1985. 
ISBN 0-71412031-6. Engelse taal. 72 pagina‘s. Beschrijvingen en kleurenfoto‘s van opgegraven 
voorwerpen van de Kelten in ijzer goud, brons en koper. Origineel in bezit van Seerp Visser

"Bronze und Eisenguss" door hans Schmidt und Herbert Dickmann
Heruitgegeven door das Verein 
Deutscher Giessereifachleute te Dusseldorf in 1958 (eerste druk in 1956). Duitse taal. 122 pagina‘s met 
de geschiedenis en de methodes met gebruikte installaties van het brons- en ijzergieten. Ook het 
staalgieten wordt besproken. Veel zwart-wit foto‘s van voorbeelden met bronvermelding. Origineel in 
bezit van Seerp Visser. 

"Mechanische Technologie" door H. Felix
Uitgegeven door Kluwer te Deventer en Antwerpen in 1958. 
Nederlandse taal. Leerboek voor de HTS met 460 pagina's leerstof over: het bereiden van ruwijzer, 
verwerken van ruwijzer tot smeedbaar materiaal, ijzerkoolstof diagrammen, harden van staal, warmte 
behandelingen, aluminium, antimoon, koper, lood, magnesium, nikkel, tin, zink, legeringen, onderzoek 
van metalen, slijpmiddelen, ijzergieten, staalgieten, lassen, solderen, koud- en warmvervormen, smeden, 
stuiken, walsen, trekken, gereedschappen, staalsoorten, snijsnelheden, metingen en passingen, 
metaalbewerkingsmachines, verspaningstechnieken. Origineel in bezit van Seerp Visser. 


Indien u moeilijkheden hebt om een van de vermelde boeken te vinden, dan kunt u ons steeds contacteren.